Menu

Milieu en bouwmetalen

zinken daken JVK daken Den Bosch Wassenaar Utrecht

Zink

Als materiaal is zink voor 95% recyclebaar of kan het volledig worden hergebruikt in andere toepassingen. Dat maakt zink een cradle to cradle materiaal. Het is een ultiem duurzaam metaal. Dat heeft onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) aangetoond. Zink heeft een lange levensduur, is volkomen waterdicht en niet brandbaar. In contact met de buitenlucht bouwt zink net zoals andere metalen een natuurlijk beschermende platinalaag.

Koper

Koper kan na een lang en betrouwbaar leven worden gerecycled. Geschat wordt dat 80% van al het koper dat ooit is gedolven, talloze malen is hergebruikt. Recycling van koper betekent een forse energiebesparing; recycling vergt 85% minder energie dan nodig voor de productie van nieuw koper. Koper is een bouwmateriaal met karakter, onderscheidend en tijdloos mooi.

Lood

Het oude vertrouwde lood blijkt een zeer milieuvriendelijk bouwmateriaal te zijn dat langdurig en betrouwbaar afdicht. Met name de duurzaamheid en de hoge mate waarin lood kan worden hergebruikt draagt bij aan goede milieuprestaties. Met een recent onderzoek van TNO naar milieueffecten van lood in de bouw is het hardnekkige misverstand ontzenuwd dat lood slechter voor het milieu zou zijn dan alternatieven. Het tegendeel blijkt waar. Al duizenden jaren wordt lood als waterkerend materiaal gebruikt. Geen enkel ander materiaal is ooit meer geschikt hiervoor gebleken. Lood kent van nature geen concurrenten, alleen lood heeft alle mechanische eigenschappen van lood!

natuurleien daken JVK daken WassenaarNatuurleien

Leisteen is een niet poreuze steen die uitzonderlijk uniform en inert is. Het is uiterst duurzaam, wordt niet aangetast door normale temperatuurschommelingen, is recyclebaar. Het heeft een lange levensduur tussen de 80 en 100 jaar. Leisteen is onderhoudsvriendelijk, net zoals onze metalen waardoor het een economische keuze is voor alle toepassingen. Leisteen daken worden al eeuwenlang toegepast op daken in het binnen- en buitenland.

 

duurzame daken JVK Daken Wassenaar Utrecht Den BoschCradle to cradle

Het cradle to cradle concept is een nieuwe kijk op duurzaam ontwerpen. Kort gezegd, betekent dit dat een materiaal voor ongeveer 90% gerecycled kan worden. Kijk voor meer informatie op www.duurzaammateriaal.nl.