Ambachtelijke dakdekkers de ‘ingenieurs’ van de toekomst!

Logo-JVK-Daken

Ambachtelijke dakdekkers de ‘ingenieurs’ van de toekomst!

‘Doe een hoge opleiding, doe een hogeschool, maak carrière. Iedereen wil in een pak lopen. Zo is het beeld en zo wordt men opgevoed! Maar… waar zijn de echte vaklieden gebleven?

Ze zijn schaars en zeldzaam geworden.

Technieken veranderen natuurlijk in de loop der tijden, maar met ambachtelijk werk is dat toch anders: een eeuw geleden werd het zo gedaan, ze doen het nu zo en men zal het ook nagenoeg altijd zo blijven doen. Maar wie kan er nog met metaal omgaan? Waar zijn de toplassers, waar zijn de vaklieden, wie kan nog fatsoenlijk frezen, draaien en (foto)lassen?

Om over ons mooie, ambachtelijke dakvak maar te zwij- gen: wie kan er nog fatsoenlijk een zinken of koperen dak of gevel aanbrengen, wie kan er nog prachtige sierlijke dakornamenten maken, wie kan er nog lood drijven? Wie kan er nog een goed, machtig mooi natuurleien dak maken? Wie kan er überhaupt nog een ‘schoorsteentje in het lood zetten’, of een zinken of koperen gootje hangen, laat staan solderen zoals het hoort?

Natuurlijk zijn ze er nog wel, dit soort vaklieden: ambachtsmensen met passie en liefde voor hun vak. Maar ze zijn een zeldzaamheid geworden. Het zijn de ingenieurs van de toekomst, de mensen met aanzien, de ‘patrons’, zoals ze in Frankrijk zeggen. Niks ‘een pak aan’, niks geen carrière-onzin. Net als de kunstschilders van vroeger, gewoon met de handen werken! Er zijn oer-Hollandse vaklieden nodig, nu en in de toekomst.

De mannen met de overall aan zijn straks de belangrijkste techneuten in de maatschappij, deze mensen krijgen en verdienen het grootste aanzien in de nabije toekomst. Zink, koper, lood en natuurleien op monumenten en de prachtigste moderne villa’s: dat zijn voor de toekomst onze mooiste, sjiekste, meest duurzame materialen voor goot, gevel en dak. Dit is een zeer langdurige, niet te stoppen hype, overgewaaid vanuit Parijs en Wenen, doortrekkend naar de Scandinavische landen waar men de prachtigste koperen daken heeft. Waar kijken we naar als we in het weekend of tijdens onze vakantiein een mooie stad lopen? Inderdaad: monumentale gebouwen, kerken, etc.

Wie gaat onze monumenten onderhouden, wie gaan straks al die mooie zinken fels-roef en losangedaken aan- brengen, wie gaan onze daken versieren met de klassieke ornamenten en ossenogen, wie gaan die moderne zinken en koperen daken en gevels bekleden met felsbanen en gevelpanelen, wie gaan de asbestkleien vervangen voor die mooie natuurleien, wie o wie gaat aan deze vraag voldoen? Juist: deze mensen!

Geef deze vakmensen de eer die ze verdienen, maak de jeugd enthousiast, laat ze goed verdienen en leid mensen op (wij doen dit in ons eigen opleidingscentrum), laat ze met hun handen werken en laat ze een echt en degelijk vak leren – voordat het te laat is! Want zij worden de ‘ingenieurs’ van de toekomst!

Jurgen van Keulen, JVK Daken

CONTACTEER ONS

JVK Daken staat voor vakmanschap, deskundigheid en een open en eerlijk advies. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat wij ook iets voor u kunnen betekenen. Wij verheugen ons erop om ons vakmanschap aan u te tonen. Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken. Wij helpen u graag en voorzien u altijd van een maatwerkadvies.
JVK DAKEN