“We moeten er samen voor zorgen dat ons ambacht niet uitsterft”
In deze rubriek laat steilDAK markante personen van binnen en buiten de dakenbranche aan het woord. De insteek is om de visie en de persoon achter die visie voor het voetlicht te brengen.
Nolanda Klunder
Jurgen van Keulen is directeur-eigenaar van JVK Ambachtelijke Dakbedekkingen, gespecialiseerd in zinken, koperen, loden en leien dakbedekkingen. Het bedrijf heeft een imposante lijst projecten op zijn naam staan. Een hoogtepunt is natuurlijk de restauratie van de koepel van de Saint Louis Kapel in Oudenbosch, een van de drie genomineerden op de shortlist voor Dak van het Jaar 2020. Maar de lijst is veel langer: de voormalige Seeligkazerne in Breda, de Rooms-Katholieke kerk in Sluis, Villa Welgelegen in Rotterdam en de Kathedraal en de Stadsbibliotheek van Antwerpen – om er maar een handvol te noemen van de lijst met tientallen projecten.
Het mooiste ambacht dat er bestaat
Jurgen van Keulen wist al heel jong dat hij ambachtelijk dakdekker wilde worden. “Mijn overgrootvader begon zijn bedrijf in 1895. Ik ben de vierde generatie die in het vak zit; het vak is me met de paplepel ingegoten. Op mijn vierentwintigste was ik al ondernemer. Ik vond en vind het een machtig mooi vak. Leidekken, zinkwerken, loodgieten, koperslagen, het is werkelijk het mooiste ambacht dat er bestaat. Ik hoop dat mijn dochter het bedrijf later wil overnemen, misschien samen met één of twee mensen die nu binnen het bedrijf werken.” Vanwege zijn vele projecten over de grens heeft Van Keulen begin 2021 ook een Belgisch bedrijf opgericht, JDC: “De J van Juliëtte, de naam van mijn dochter. En ‘DC’ staat voor de Franse vertaling van onze achternaam, De Cologne.
In dat opzicht is alles klaar voor haar opvolging. Maar laten we eerlijk zijn: dat kan alleen als er over een jaar of tien, twintig jaar nog mensen zijn die het ambacht kunnen uitoefenen.” Dat laatste spreekt niet vanzelf, benadrukt Van Keulen. “Het imago van ons vak kan beter. Het vak is naar mijn weten onbekend en daarmee een beetje onbemind. Daarin verschilt Nederland van bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Op vakbeurzen in Duitsland zie ik mensen in vaktenue. Ze gaan daar in overall naar de beurs, omdat ze trots zijn op hun vak. Of neem Frankrijk: een ambachtsman heet daar ‘patron’ en heeft hetzelfde aanzien als een ingenieur. Patrons lunchen in Parijs in de beste restaurants. In Duitsland en Frankrijk is er respect voor de man in overall, men weet dat de mensen zonder visitekaartjes het belangrijkste werk doen.”
Lees hier het volledige artikel