Duurzame daken

Logo-JVK-Daken

Duurzame daken

Geen beperkingen in overheidsbeleid Duurzaam Inkopen
Inmiddels heeft ook het ministerie van VROM geconcludeerd dat er geen milieu-reden is om de toepassing van de materialen te beperken. Daarom heeft de VROM minister bepaald dat ook in het overheidsbeleid Duurzaam inkopen geen beperkingen worden opgenomen. DBM is van mening dat de metalen passen in een duurzame samenleving. De toepassing van de metalen is dan ook toegestaan en er zijn geen wettelijke beperkingen.

JVK Daken dakbedekkingen

Zink, koper en lood hebben een relatieve grote dichtheid
Zink en koper zijn een noodzakelijk micro-element voor mens, dier en plant. Zinkverbindingen worden al meer dan 2500 jaar gebruikt voor de productie van messing (dat is een legering van zink en koper). Koper komt vrijwel overal ter wereld voor en werd al lang geleden door de mensheid ontdekt. Al meer dan zesduizend jaar worden uit koper gereedschappen, wapens en juwelen gemaakt. Brons (een legering van koper en tin) was aanvankelijk het enige metaal dat geschikt was voor wapens en gereedschappen. Brons is immers heel sterk. Na de ontdekking van ijzer bleven nog tal van toepassingen over. Zo zijn vele bronzen kerkklokken honderden jaren in gebruik geweest.

Waarom zijn zink en koper belangrijk voor onze gezondheid?
Essentiële elementen zoals zink en koper beschermen de mens tegen veel ziekten en kwalen. Dat geldt ook voor planten en dieren. Zonder zink en koper kunnen mensen, andere zoogdieren, planten, vissen, vogels en algen niet gezond leven. Dat komt omdat zink en koper essentiëlebestanddelen zijn van enzymen. In ons lichaam komt zink in meer dan 200 enzymen voor. Mensen hebben zelfs net zoveel zink als ijzer nodig! Hoewel ijzer veel bekender is (denk aan de rode kleur van bloed, veroorzaakt door een ijzerverbinding hemoglobine), speelt zink een meer onzichtbare rol, met name in de hersenen. Zink is ook belangrijk voor de stofwisseling.

Koper, lood en zink voor een duurzame samenleving
De metalen spelen een cruciale rol in onze samenleving. Zo houden bouwlood en bouwzink onze huizen vochtvrij. Koperen leidingen zorgen voor een veilig transport van drinkwater en van electriciteit. Verzinkte stalen constructies en bijvoorbeeld auto’s gaan lang betrouwbaar mee omdat roest wordt voorkomen. Dat scheelt veel staalproductie en dus CO2-uitstoot van grondstoffen. Op het veel duurdere zilver na, is koper de beste geleider van electriciteit. Om die reden wordt koper nu veel gebruikt in electronische componenten, zoals televisies en computers.

Jurgen van Keulen JVK Daken - dakbedekkingen 3

Lood beschermt tegen vocht in huis
Lood is een metaal dat erg zacht en hanteerbaar is. Een betere beschermer tegen vocht in huis bestaat er niet. Loden pijpen waarop de insignes van oude Romeinse keizers te vinden zijn en die werden gebruikt als afvoerleidingen voor het bad, zijn nog steeds in gebruik. Lood wordt al sinds 5000 jaar v.Chr. uitgebreid gebruikt bij toepassing in metaalproducten, kabels en pijpleidingen. Legeringen van lood zijn onder andere edelstaal en soldeer. Lood wordt ook gebruikt ter bescherming tegen straling (medische zorg) en geluid én het is onmisbaar in batterijen. Zink wordt gebruikt in medicinale toepassingen en in bijvoorbeeld zonnebrandcrème. Door al deze toepassingen zijn zink, lood en koper noodzakelijk in een duurzame samenleving.

CONTACTEER ONS

JVK Daken staat voor vakmanschap, deskundigheid en een open en eerlijk advies. Daarom zijn wij ervan overtuigd dat wij ook iets voor u kunnen betekenen. Wij verheugen ons erop om ons vakmanschap aan u te tonen. Neem gerust contact met ons op om uw wensen te bespreken. Wij helpen u graag en voorzien u altijd van een maatwerkadvies.
JVK DAKEN